תריסים ווילונות חשמליים
- boaz arbel
- 18 ביולי 2023
- זמן קריאה 3 דקות
תחום נוסף אשר התפתח מאד בשנים האחרונות, ואשר אמור לבוא לידי ביטוי בבואנו לתכנן את מערכת החשמל בביתנו, הינו הפעלה חשמלית של תריסים חשמליים, וילונות חשמליים, צלונים חשמליים, סוככים חשמליים, שערים חשמליים ושערי חניה חשמליים. וזאת במיוחד, כאשר אנו מבצעים את הפעלתם באמצעות מערכת הבית החכם, או באמצעות בקרי הפעלה נפרדים.
לתריסים ושאר מערכות הגלילה שהוזכרו 5 פונקציות עיקריות והן: הפחתת רעש, הצללת השמש, חסימת הרוח, הגנה בפני פריצה והענקת פרטיות.
בשנים האחרונות חלה התקדמות טכנולוגית משמעותית במנועי גלילה חשמליים, המשמשים להרמת והורדת התריסים ושאר מערכות הגלילה. התקדמות אשר באה לידי ביטוי בנוחיות ובאיכות ההפעלה, ברמת הרעש של המנוע החשמלי בעת הפעלתו, ביכולת השליטה על המנוע, באורך חיי המנוע, ובנוחיות השירות.
דוגמא ליכולת השליטה על המנוע: אם יש לנו מספר חלונות באותו חדר, וכל חלון מוצלל באמצעות מנוע אחר, הרי יש לנו את היכולת לשלוט שכל התריסים/וילונות יהיו בדיוק באותו גובה, כאשר הם אינם סגורים עד הסוף.
למנוע הניגלל שלוש אפשרויות הפעלה:
מנוע המופעל חשמלית בלבד – אשר מופעל באמצעות מפסק תריס המותקן בקיר. מנוע משולב בהפעלה חשמלית וידנית – במנוע עצמו מותקנת ידית, המשמשת להפעלה של המנוע החשמלי. המנגנון הידני אינו מבטל את המנגנון החשמלי, אלא מתווסף אליו ומתפקד במצב שבו לא ניתן להשתמש בחשמל בזמן הפסקת חשמל או בקרב קהל שומרי השבת. מנוע בעל יחידת קליטה אינטגרלית (שלט, לדוגמה) – בתוך המנוע מותקן מקלט, המאפשר לשלוט בו מרחוק באמצעות משדר.

בחירת המנוע החשמלי.
המשימה העיקרית העומדת בפני המתקין, היא בחירה נכונה של המנוע. יש להקפיד לבחור את המנוע לפי המומנט שיופעל בזמן הפעלת התריס, ולא לפי משקל התריס. מהו המומנט? המומנט הוא היכולת להרים משקל על זרוע והוא שווה למכפלת המשקל ואורך הזרוע. ככל שהמשקל ו/או אורך הזרוע גדולים יותר, נצטרך להשקיע כוח רב יותר כדי להרימם.
חישוב המומנט: המומנט (T) = משקל (M) X אורך הזרוע (R)
T=RxM
R= זרוע המנוף שווה לרדיוס של קוטר גלילת התריס.
M = המשקל של שלבי התריס שיש להרים.
ממי לקנות את המנוע החשמלי.
כמו בכל מוצר דומה, יש להקפיד על כך שהמנוע החשמלי יסופק ע"י חברה מוכרת בתחום, עם מוניטין מוכח, אשר תוכל להעניק שרות ותמיכה טכנית בזמן תקופת האחריות, וגם לאחר תום תקופת האחריות. מקובל בתחום לתת אחריות לתקופה של 5 שנים. יש להקפיד על כך לפני ביצוע ההזמנה.
אחד הקריטריונים החשובים בבחירת המנוע החשמלי, הוא ברמת הרעש שהוא מפיק בזמן פעולה, יש לבקש לשמוע את המנוע עובד, כאשר הוא מפעיל תריס מספיק גדול, ורצוי לקבל חוות דעת מלקוחות אחרים של ספק התריס.
יש להקפיד כי מתקין התריס, יהיה מתקין מורשה של היצרן/יבואן. התקנת מערכת הגלילה, מנוע והתריס איננה מלאכה כה פשוטה, כפי שהיא עשויה להישמע, במיוחד קביעת הנקודה העליונה והתחתונה במנוע. מומלץ לבחור במנוע בעל מנגנון התקנה מהיר.
מערכות הפיקוד.
בבואנו לבחור מנוע, יש להביא בחשבון גם את מערכות הפיקוד השולטות בו, אם באמצעות מערכת הבית החכם, ואם באמצעות בקרי הפעלה יעודיים. מומלץ לבחור מנוע חשמלי, המשווק על ידי ספק מערכת החשמל החכם, וזאת לצורך יצירת אינטגרציה מלאה, בין המנוע, לבין מערכת הפיקוד המפעילה אותו.
מערכות הפיקוד מאפשרות לנו למעשה לשלוט הן ברמת התריס הבודד, הן ברמת קבוצת תריסים (מספר תריסים בחדר אחד) והן בהפעלה גלובלית של כל התריסים בבית.
מערכות פיקוד אוטומטית לשליטה בסוכך / פרגולה.
אחד הגורמים שמשפיעים על חיי הסוכך הוא חשיפתו לפגעי מזג האוויר.
מערכות אלו שומרות על אורך חיי ה- סוכך / פרגולה, וזאת הודות לחיישן רוח/שמש שבמערכת.
תפקידו של החיישן לפתוח ולסגור את הסוכך באופן אוטומטי, בהתאם לעוצמת הרוח או לקרינת השמש. כאשר עוצמת הרוח עולה על הרצוי ייסגר הסוכך באופן אוטומטי, כאשר קרינת השמש תגבר יפתח הסוכך. למערכת יש כמובן יכולת לעקוף את המערכת האוטומטית, ולפתוח/לסגור את ה- סוכך / פרגולה, בכל עת שנחפוץ בכך.
על מה חייב החשמלאי להקפיד בהכנת התשתיות למנועי הגלילה?
חברת החשמל דורשת כי בנוסף למפסק התריס המותקן להפעלת מנועי הגלילה, יש להתקין מפסק זרם דו קוטבי, וזאת על מנת שבזמן טיפול במנוע התריס, יוכל הטכנאי לנתק כליל את המתח המגיע לתריס, דבר שמפסק התריס הסטנדרטי לא מאפשר. דרישה זאת בעייתית במיוחד, כאשר מתקינים מערכת בית חכם, כיוון שאז הפעלת התריס מתבצעת באמצעות לחיצי פנל ההפעלה, ואז תוספת של מפסק דו קוטבי, מפספסת את כל הרעיון העיצובי של הבית החכם. במקרה כזה, חברת החשמל מאפשרת להתקין מפסק עם אפשרות נעילה בלוח החשמל, ואז כאשר טכנאי צריך לטפל בתריס, הוא צריך לסגור את המפסק בלוח, ולנעול אותו במצב סגור. אפשרות נוספת הינה שימוש במפסק תריס שיש בו מפסק דו קוטבי מובנה.
מומלץ מאד לשים לב להנחיה זאת, כיוון שכבר נתקלתי בחשמלאים, שלא הכירו את הדרישה הנ"ל של חברת החשמל, ולאחר ביקורת חברת החשמל, נאלצו לפרק את הקופסא שבה הותקן מפסק התריס, לחצוב בקיר ולהחליף את הקופסא בקופסא גדולה יותר, ואז להתקין חזרה את מפסק התריס יחד עם המפסק הנוסף הנדרש. כמובן שכאשר אני מתייחס למפסק תריס, כוונתי היא לכל סוגי המערכות המופעלות באמצעות מנועי גלילה.
Bình luận